Pn. Spa 18th, 2024

Ar žiemą keisti automobilio priekinį stiklą yra geras sprendimas? Šaltasis metų laikas atneša ne tik šalčius, sniegą, bet ir papildomų iššūkių automobilių savininkams. Staigūs temperatūros pokyčiai, druskos, ledas ir šaltis veikia ne tik jūsų automobilį, bet ir jo stiklus. Dėl to priekinio stiklo pažeidimai žiemą tampa dažnesni, o laiku neatliktas keitimas gali sukelti rimtesnes problemas. Tad kokių iššūkių laukia vairuotojai keičiant priekinį stiklą žiemą, ir kaip pasiruošti šiam procesui?

Šaltis ir temperatūrų svyravimai – pagrindiniai priešai

Pirmasis ir pagrindinis iššūkis, su kuriuo susiduria vairuotojai žiemos metu, yra šalčio ir temperatūrų svyravimų įtaka. Šalti orai smarkiai veikia priekinio stiklo būklę. Jei stiklas jau turi mažų įtrūkimų ar pažeidimų, temperatūrų skirtumai gali juos dar labiau pabloginti. Štai kodėl dauguma automobilių savininkų pastebi, kad žiemą net maži įtrūkimai greitai tampa dideliais.

Pavyzdžiui, šildydami automobilio saloną, kai lauke šalta, stiklo temperatūra sparčiai keičiasi. Tai sukuria papildomą stresą stiklui, kuris gali sukelti didesnį jo skilimą. Todėl žiemą būtina kuo skubiau reaguoti į net ir mažiausius pažeidimus, kad išvengtumėte dar didesnių problemų.

Kaip šaltis veikia klijus ir dervas?

Priekinio stiklo keitimo metu naudojami specialūs klijai ir dervos, kurie laiko stiklą jo vietoje ir užtikrina, kad jis tvirtai laikytųsi. Tačiau žiemą šie klijai veikia kiek kitaip. Esant žemai temperatūrai, klijų sukietėjimas užtrunka ilgiau, o tai reiškia, kad automobilis ilgiau negali būti vairuojamas po stiklo keitimo. Šaltis taip pat gali turėti įtakos klijų efektyvumui, jei jie nebus tinkamai pritaikyti žiemos sąlygoms.

Būtent dėl šios priežasties labai svarbu rinktis profesionalias dirbtuves, kurios naudoja kokybiškus klijus, pritaikytus žiemai. Taip užtikrinama, kad stiklo keitimas bus atliktas kokybiškai ir saugiai, nepriklausomai nuo oro sąlygų.

Druskos ir smėlio poveikis stiklui

Žiemą keliai dažnai barstomi druska ir smėliu, kad būtų išvengta slydimų. Nors tai padeda užtikrinti saugumą kelyje, šie elementai gali daryti neigiamą poveikį automobilio stiklui. Druska ir smėlis lengvai patenka ant stiklo paviršiaus, o važiuojant kitoms transporto priemonėms, jos dalelės gali pataikyti tiesiai į jūsų stiklą. Smulkūs akmenukai ir smėlio grūdeliai gali pažeisti stiklą, sukeldami mažus įbrėžimus ar įtrūkimus, kurie žiemą sparčiai plinta.

Norint sumažinti šią riziką, patariama dažnai valyti priekinį stiklą, kad druskos ir smėlio dalelės nesikauptų ant jo paviršiaus. Naudokite tinkamus stiklo valiklius, o važiuodami už kitų automobilių laikykitės didesnio atstumo, ypač kai kelias yra padengtas druska ar smėliu.

Ilgesnis sukietėjimo laikas po stiklo keitimo

Viena iš svarbiausių priekinio stiklo keitimo ypatybių žiemą yra ilgesnis klijų ir dervų sukietėjimo laikas. Kai lauke yra šalta, šių medžiagų sukietėjimas gali užtrukti iki 24 valandų, kol bus galima vairuoti automobilį. Vairuotojai turėtų būti pasiruošę palikti savo automobilį dirbtuvėse ilgesniam laikui arba pasirūpinti, kad automobilis būtų laikomas šiltoje vietoje, kol klijai pilnai sukietės.

Be to, jei po keitimo iškart teks važiuoti šaltu oru, būkite atsargūs – didelis vėjas ir žema temperatūra gali sukelti papildomą stresą stiklui ir trukdyti klijų sukietėjimui. Siekiant išvengti šių problemų, dirbtuvės dažnai rekomenduoja nesinaudoti automobiliu kelias valandas po priekinio stiklo keitimo, kad būtų užtikrintas maksimalus jo stabilumas.

Kaip pasiruošti stiklo keitimui žiemą?

Jei jūsų automobilis susiduria su pažeistu priekiniu stiklu žiemos metu, pasiruošimas keitimui gali padėti išvengti papildomų problemų. Visų pirma, užtikrinkite, kad automobilis būtų švarus ir tinkamai išvalytas nuo sniego ir ledo, kad meistrai galėtų lengvai atlikti darbus. Patikrinkite, ar nėra drėgmės aplink stiklą – šaltas oras gali trukdyti klijavimui, jei ant paviršiaus lieka šlapumo ar ledo.

Taip pat svarbu pasirūpinti tinkamu vietos pasirinkimu po keitimo. Jei yra galimybė, laikykite automobilį šiltame garaže, kad klijai galėtų tinkamai sukietėti. Jeigu tokios galimybės nėra, stenkitės nesinaudoti automobiliu tol, kol stiklas nebus pilnai pritvirtintas.

Alternatyvūs sprendimai žiemą

Kai kuriais atvejais, jei žiemos metu nėra galimybės iš karto pakeisti stiklo, o pažeidimas nėra per didelis, galite apsvarstyti laikiną įtrūkimo taisymą. Specialios dervos gali padėti sustabdyti įtrūkimo plitimą, kol bus galimybė pakeisti stiklą palankesniu metu. Tai ne tik laikinai išspręs problemą, bet ir apsaugos stiklą nuo tolesnių pažeidimų, kol sulauksite šiltesnių orų arba kol galėsite užsiregistruoti keitimui.

Svarbiausia – nedelskite ir veikite iškart pastebėję pažeidimą. Šaltuoju metu, kaip niekada anksčiau, būtina reaguoti laiku, kad mažas įtrūkimas nesukeltų didesnių problemų.

Daugiau informacijos dėl kainų ir kitos info priekinio stiklo keitimas